Sinds VVMV vzw een sportverzekering aanbiedt worden er regelmatig vragen over gesteld. De pagina Informatie Sportverzekering legt de mogelijkheden meer in detail uit.  Toch zijn er specifieke vragen die veelvuldig terugkeren. Daarom werden de antwoorden in een aparte pagina ondergebracht.

1. Waar kan ik al veel informatie zelf vinden?

U kunt het onderstaande pdf-bestand downloaden met de bijzondere voorwaarden van de sportverzekering voor een piloot omtrent het luchtrisico (klik op  de tekst of op het icoontje):

pdf DocLogo2015-04-01 aviabel VVMV vzw luchtrisico sportverzekering piloot bijzondere voorwaarden

 

2. Wie kan een VVMV vzw sportverzekering ondertekenen?

Twee voorwaarden moeten vervuld zijn :

 1. U moet lid zijn van VVMV.vzw
 2. U moet een geldige vliegvergunning bezitten. Dit kan zowel een PPL, CPL, ATPL, Instructeur, Leerling,  ULM, LAPL, enz. vergunning zijn. Eenvoudig gezegd, u moet 'mogen' vliegen, welk type vergunning u als verzekerde heeft, maakt niets uit.

Lees ook artikel 2 (zie vraag 1) van de bijzondere voorwaarden.

 

3. Dekt deze sportverzekering ook eigens chade aan een toestel?

 • Hierin kunnen we zeer duidelijk zijn : NEEN, geen eigen schade wordt gewaarborgd met de VVMV vzw sportverzekering.
 • Indien u een familiale polis heeft, kan het zijn dat uw familiale polis de schade waarborgt die door uw toedoen wordt veroorzaakt aan de eigendom van derden.

 

4. In welke landen ben ik verzekerd?

 • In Europa.
 • Indien u gaat vliegen buiten Europa, gelieve minstens minstens 7 dagen voor uw vertrek een AKKOORD aan te vragen door een berichtje te zenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (en in CC: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) met o.a. volgende informatie:
  • In welk land(en) ga ik vliegen?
  • Opgave van vertrek- en aankomstdatum terug in België.
  • Indien mogelijk opgave van het typetoestel waarmee u gaat (mee)vliegen.
  • Vliegt u alleen en is er (steeds) een instructeur aan boord?

 

5. Is de sportverzekering alleen van toepassing wanneer ik vlieg met toestellen van de vliegclub waar ik lid ben?

 • NEEN, de sportverzekering is steeds van toepassing bij het beoefenen van uw hobby. Dit kan dus eveneens buiten het vliegclubgebeuren van toepassing zijn.
 • Alle recreatieve vliegtuigen, één of tweemotorige pistonvliegtuigen met een maximum gewicht van 2700kg en beperkt tot maximum 5 passagiers maken het voorwerp uit van de sportverzekering.
 • Ook NIET Belgisch ingeschreven vliegtuigen maken het voorwerp uit van de sportverzekering.
 • Lees ook artikel 1 van de bijzondere voorwaarden (zie vraag 1). U vindt dan ook de andere type toestellen die het voorwerp uitmaken van deze sportverzekering.

 

6. Ik beoefen meerdere luchtsporten, moet ik mij dan verzekeren voor al die luchtsporten afzonderlijk?

 • NEEN, Aviabel en VVMV vzw zijn van het volgende principe uitgegaan, nl. u kan maar 1 luchtsport tegelijk beoefenen. Hierdoor zal de premie betaald voor de luchtsport met het hoogste verzekeringsrisico de onderliggende luchtsporten eveneeens verzekeren die u beoefent.
 • Praktisch:
  • U betaalt de premie ULM, dan bent u ook verzekerd voor helikopter, motorvliegtuig, zweefvliegtuig en ballonvaren.
  • U betaalt de premie helikopter, dan bent u ook verzekerd voor motorvliegen zweefvliegen en ballonvaren.
  • U betaalt de premie motorvliegen, dan bent u ook verzekerd voor zweefvliegen en ballonvaren.

Vanzelfsprekend moet u voor de vermelde luchtsporten een geldige vergunning hebben.

Opletten, u kan geen verzekering afsluiten alleen voor zweefvliegen en of ballonvaren.

 

7. HELP, mijn vliegclub verzekert alle leden van onze vliegclub en ik heb zelf een sportvliegtuig verzekering.Moet ik mij een tweede maal verzekeren?

 • NEEN, zeker niet. Dubbel verzekeren is nooit nodig.
 • Ben ik dan een sportlid voor VVMV vzw? JA. U bezorgt ons een kopij van uw eigen polis. Wanneer uw eigen polis de minimale waarborgen verzekert zoals voorzien in het Vlaams sportdecreet dan bent u een volwaardig sportlid VVMV vzw en zal u een lidkaart ontvangen.

 

8. Mijn vliegclub heeft een vliegtuigverzekering. Is de piloot dan ook verzekerd & info pilootstoelverzekering?

 • NEEN, bijna al onze leden vliegclubs hebben alleen de BA (EU wettelijk verplicht) & de eigen schade voor de vliegtuigen van hun vloot. Deze BA waarborgt schade aan derden maar NOOIT zijn er waarborgen voor de piloot inbegrepen. De piloot is met dit type van verzekering NIET verzekerd.
 • via VVMV vzw een extra pilootstoel polis gratis gekregen. Deze pilootstoel verzekering is wel beperkt in waarborgen. De waarborgen zijn 25 000€ voor overlijden & 25 000€ voor invaliditeit. Dit enkel en alleen voor het luchtrisico. De pilootstoel verzekering is toestel gebonden. De toevallige piloot is op het moment van het vliegen de begunstigde in geval van schade.
 • De VVMV vzw sportverzekering biedt veel meer waarborgen, conform het Vlaamse sportdecreet. Zowel een extra BA (tot 5 000 000€) en persoonlijke ongevallen behoren standaard tot deze polis. Niet alleen het luchtrisico wordt gewaarborgd eveneens het grondrisico tijdens het verblijf in de vliegclub en de verplaasting van thuis naar de vliegclub. Tevens is er de mogelijkheid om extra waarborgschijven te kopen voor het luchtrisico. (LUCHTRISICO = activiteiten tijdens het vliegen EN op het luchtvaartterrein).

 

Indien een antwoord om een of andere reden toch niet duidelijk is of niet het antwoord geeft op uw vraag dan hopen wij dat u ons een berichtje zendt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.