"Kijk een sportvliegtuig". Deze uitdrukking is algemeen gekend en gebruikt in de omgangstaal. Iedereen weet dan dat er een klein vliegtuig voorbij taxiet of vliegt. Acrobatie of kunstvliegen is eveneens een gekend fenomeen en wordt vaak foutief uitgesproken als stuntvliegen. Minder bekend voor het grote publiek zijn andere vormen van motorsportvliegen. Een kleine inleiding in de wereld van de luchtsporten is hier zeker op zijn plaats.

De non-profit organisatie die zich wereldwijd sedert 1905 bezighoudt met luchtsporten is de Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Reglementen worden uitgeschreven, technische dossiers samengesteld, medisch en anti-doping beleid wordt gevoerd, kortom het hele luchtsport gebeuren heeft veel meer te bieden dan wat op eerste zicht geweten is.

Welke luchtsporten bestaan er zoal: general aviation luchtsport, acrobatie, ballonvaart, zweefvliegen, parachutisme, modelluchtvaart, amateur bouw en experimentele vliegtuigen, paragliding, paramotor en rotorcraft vliegen.

LuchtSportenEen team van enthousiaste piloten in de werkgroep sport onderzoekt de mogelijkheden om in Vlaanderen enkele van deze luchtsporten te organiseren.